“
بررسی مبانی نظری و اهداف گزارشگری مالی مبین این موضوع است که یکی از اهداف گزارشگری مالی، کمک به سرمایه گذاران و اعتباردهندگان برای پیش بینی جریانهای نقدی آینده است. برخی از صاحبنظران و مراجع تدوین مبانی نظری و اهداف گزارشگری مالی معتقدند که با بهره گرفتن از اجزای سود تعهدی حسابداری میتوان جریانهای نقدی آینده را پیش بینی کرد. سود حسابداری بر اساس مبنای تعهدی اندازه گیری و گزارش می شود. معمولاً استفاده از مبنای تعهدی موجب متفاوت شدن سود عملیاتی با خالص جریانهای نقدی عملیاتی خواهد شد. از مهمترین عوامل ایجاد تفاوت بین سود تعهدی و جریانهای نقدی، میتوان به اقلام معوق، اقلام انتقالی به دوره های آینده و اقلام غیرنقد اشاره کرد (نیکومرام و بادآور نهندی، ۱۳۸۸). پایه و اساس استفاده از سیستم حسابداری تعهدی این است که به مدیران این امکان را میدهد تا بتوانند وجوه نقد را به منظور بهتر نشان دادن عملکرد و وضعیت بنگاه اقتصادی تعدیل کنند.
در بسیاری از پژوهشهای پیشین از قبیل بیمن[۵۷] و ورچیا (۱۹۹۶)، فیرفیلد و همکاران[۵۸] (۱۹۹۶)، ادمتی[۵۹] و پلیدرر[۶۰] (۲۰۰۰)، بارث و همکاران (۲۰۰۱)، اسلی[۶۱] و اهارا[۶۲] (۲۰۰۳) و میخائیل و همکاران[۶۳] (۲۰۰۳)، دقت اطلاعات مالی به عنوان معیار اندازه گیری کیفیت گزارشگری مالی مورد استفاده قرار گرفته است. دقت اطلاعات مالی بیانگر توانایی اجزای سود تعهدی حسابداری (تحت شرایط انعطافپذیری و اختیار عمل در انتخاب از میان رویه ها و برآوردهای حسابداری) برای پیش بینی جریانهای نقدی مورد انتظار آینده میباشد. بنابرین، بالا بودن دقت و توان پیش بینیکنندگی اجزای سود تعهدی از شاخص های تعیین محتوای اطلاعاتی و کیفیت بالای گزارشگری مالی میباشد (کوهن، ۲۰۰۴).
کیفیت اقلام تعهدی به صورت گسترده به وسیله دیچاو[۶۴] و دیچو[۶۵] (۲۰۰۲) مطالعه شده است. کیفیت اقلام تعهدی در پژوهش دیچاو و دیچو از طریق اختلاف بین جریانهای نقدی برآورد شده و جریانهای نقدی واقعی شناسایی شده، محاسبه گردیده است. به طور کلی، اقلام تعهدی به عنوان تفاوت میان سود حسابداری و جریانهای نقدی عملیاتی تعریف شده است (دیچاو، ۱۹۹۴؛ سلوآن[۶۶]، ۱۹۹۶؛ ریچاردسون[۶۷]، ۲۰۰۳؛ فرانسیس و همکاران، ۲۰۰۵) و از دیدگاه سرمایه گذاران، کیفیت اقلام تعهدی را میتوان درجه نزدیکی سود شرکت با میزان جریانهای نقدی ایجاد شده تعریف کرد (فرانسیس و همکاران، ۲۰۰۵).
۲-۲-۴- کیفیت گزارشگری مالی، ارزش وثیقه شرکتها، تصمیمهای تأمین مالی و سرمایه گذاری
تصمیم گیریهای اقتصادی، نیازمند اطلاعاتی است که بتوان با کمک آنها منابع موجود و در دسترس را به گونه ای مطلوب تخصیص داد. افزونبر این، اطلاعات نقش حیاتی را در اداره و بهره برداری از بازارهای مالی ایفا میکنند. تقاضا برای گزارشگری مالی و افشای اطلاعات از عدم تقارن اطلاعاتی و تعارضات نمایندگی بین مدیران و سرمایه گذاران بیرونی ناشی شده است (هیلی و همکاران[۶۸]، ۲۰۰۱؛ چنگ و همکاران[۶۹]، ۲۰۱۳). همچنین هدف اصلی فرایند گزارشگری مالی، آماده کردن اطلاعات مربوط به فعالیتها و وقایع اقتصادی از طرف تهیهکننده آن و انتقال به استفادهکننده است. استفاده کننده بعد از دریافت گزارش، محتوای داده های دریافتشده را جهت کسب اطلاع از ارتباط آن با نیازهای خود تفسیر و کیفیت اطلاعات دریافت شده را ارزیابی می کند. اتخاذ تصمیمات اقتصادی و تخصیص بهینه منابع، بدون وجود اطلاعات معتبر و قابل اعتماد امکان پذیر نیست. جریان سرمایهها زمانی به سوی فعالیتهای اقتصادی سرازیر می شود که تصمیمهای صاحبان سرمایه در زمینه سرمایه گذاری، متکی بر اطلاعات مربوط و قابل اعتماد باشد.
در بازارهای مالی یکی از عواملی که سرمایه گذاران بر مبنای آن تصمیم به تخصیص منابع محدود مالی خود می گیرند، اطلاعات مربوط به وضعیت مالی مؤسسات و بنگاههای اقتصادی است. سرمایه گذاران سعی میکنند در این بازارها با قطعیت مطلوبی تصمیم گیری کنند، تا از حفظ منابع مالی خود اطمینان منطقی داشته باشند. یکی از این اطلاعاتی که سرمایه گذاران در تصمیم گیریهای خود از آن بهره میبرند، میزان و ارزش دارایی های وثیقهای شرکتهاست که در صورت عدم بازپرداخت بدهی از سوی آنها، بتوانند این دارایی ها را به جای وام تملک کنند. با این وجود، اسمیت و وارنر[۷۰] (۱۹۷۹) در بررسی جنبه های مالی قراردادهای استقراض نتیجه گرفتهاند که این قراردادها منجر به محدودسازی تضاد منافع سهامداران و طلبکاران میشوند. از آنجایی که قراردادها به ارزیابیهای حسابداری استوار میباشد، لذا تابع معیارهای حسابداری بوده و میباید تحت نظارت باشند.
وثیقه یا قرار وثیقه مبلغ مالی یا دارایی غیرمنقولی است که در ازای شرطی نزد طرف قرارداد یا دادگاه میگذارند. معنای لغوی وثیقه «استوار»، «آنچه بدان اعتماد شود» و «محکمکاری» است. بالاکریشنان و همکاران (۲۰۱۴) بر این عقیده استوارند که تغییرات ایجاد شده در ارزش دارایی های وثیقهای تأثیر بزرگتری را بر تصمیمهای تأمین مالی و سرمایه گذاری شرکتهای دارای کیفیت گزارشگری مالی بالا می گذارد. همچنین، شرکتها در پاسخ به تغییرات ایجاد شده در ارزش دارایی های وثیقهای، کیفیت گزارشگری مالی خود را نیز تغییر می دهند (بالاکریشنان و همکاران، ۲۰۱۴). آنان چنین استدلال میکنند که اصطکاکهای اطلاعات[۷۱]، تصمیمهای تأمین مالی و سرمایه گذاری را تحت تأثیر خود قرار میدهد. در مقابل این دیدگاه، از دیدگاه نئوکلاسیکها فرصتهای رشد شرکتها تنها محرک سیاستهای سرمایه گذاری آنها است (بهعنوان نمونه، یوشیکاوا[۷۲]، ۱۹۸۰؛ هایاشی[۷۳]، ۱۹۸۲؛ و آبل[۷۴]، ۱۹۸۳). مدیرانی که توانایی تأمین منابع مالی مورد نیاز برای سرمایه گذاری در پروژه های با ارزش فعلی خالص مثبت را دارند، می توانند دارای سیاستهای سرمایه گذاری مطلوب باشند. به عبارت دیگر، اصطکاک اطلاعات نمیتواند بر تصمیمهای تأمین مالی و سرمایه گذاری تأثیرگذار باشد؛ دلیل این امر آن است که هیچگونه تفاوتی در اطلاعات وجود ندارد. افراد بیرون از سازمان می توانند به راحتی مدیران ارزش گزینه های رشد شرکت را مشاهده کنند و بنابرین، آنان تمام پروژه های با ارزش فعلی خالص مثبت را تأمین مالی میکنند. با این حال، زمانیکه عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیران و تأمینکنندگان برونسازمانی سرمایه وجود دارد، اصطکاک اطلاعات می تواند بر تصمیمهای تأمین مالی و سرمایه گذاری تأثیرگذار باشد (بالاکریشنان و همکاران، ۲۰۱۴).
“
فرم در حال بارگذاری ...